Het is een fenomeen van alle tijden. Ik las b.v. in de notulen van ons clubblad “Info” uitgave december 1996 de voorganger van ons huidige clubblad de “Waypoint” dat een lid het bestuur vraagt tijdens een ALV of er wat gedaan kan worden aan de regelmatig terugkerende diefstallen van buitenboord motoren. Dat is 23 jaar geleden. Er is in die tijd niets verandert, nog steeds worden er bij Ascloa BB motoren gestolen soms wel 9 tegelijk. Besturen van WSV verenigingen staan machteloos.  Van de eigenaar mag ook worden verwacht doeltreffende maatregelen te treffen. Gebruik een deugdelijk goedgekeurd antidiefstal slot er zijn er in diverse merken en modellen.

Een boot en/of buitenboordmotor is een makkelijk en populair doelwit voor dieven aldus de KLPD dienst waterpolitie groep Maasbracht. Dit onheil overkomt ieder jaar één op de tweehonderd booteigenaren. De schadelast door diefstal van boten blijft verzekeraars grote zorgen baren. Uit diefstalcijfers van het KLPD blijkt dat er jaarlijks ruim 1.200 boten en 2.100 buitenboordmotoren worden gestolen. En dat worden er ieder jaar meer. Probleem in de praktijk is dat booteigenaren bij diefstal niet alle kenmerken van hun boot of buitenboord motor bij de hand hebben. Vaak weten ze alleen de naam, kleur en de vorm, maar ontbreken gegevens als: merk, type en registratienummer bij de aangifte. Om de kans op het terugvinden van een boot te vergroten en daarmee de schadelast te beperken, ontwikkelde VbV daarom, namens alle Nederlandse verzekeraars, de Registratie App ‘bootprofiel’. Bij diefstal Overigens zijn er meer organisaties waar je gegevens van je boot kunt registreren om in geval van diefstal de gegevens snel en volledig paraat te hebben. alle gegevens compleet De booteigenaar kan hiermee op een eenvoudige manier alle belangrijke gegevens van zijn boot en/of buitenboordmotor registreren. Hij bepaalt zelf of hij de gegevens bewaart voor eigen administratie of verzendt naar een centrale database. Dit gebeurt in een beveiligde omgeving bij Stichting VbV; de gegevens worden dus niet aan derden ter beschikking gesteld. Alleen bij diefstal kunnen alle gegevens, door één druk op de knop, doorgezet worden naar de VbV-helpdesk en toegevoegd worden aan de politie-aangifte. De registratie-app bootprofiel is nu gratis te downloaden via de App Store. Kijk voor meer informatie op www.bootprofiel.nl. Kijk ook bijvoorbeeld op www.v-trace.nl of www.botenregister.nl Bron: KLPD, dienst waterpolitie, groep Maasbracht.

Jan Ansems