Jeugdzeilkamp 2016 Ascloa

 

Gestart met stralend mooi zeilweer op zaterdag 3 september en terug met regen en harde wind op zondag 4 september had dit zeilkamp alles wat de jonge zeilers zich gewenst hadden. Samen met het voltallig instructeursteam en uitgezwaaid door de ouders ging het zeilend over de Maas naar de sluis Roermond.Voor de 18 cursisten – een recordaantal – was het schutten een eerste geslaagd avontuur. Na een gezellige tussenstop met ijsjes en zo in de stadshaven van Roermond bereikte de vloot van 10 optimisten en 3 volgboten dan eindelijk het haventje van Scouting Beatrix waar het kampterrein ingericht kon worden.Spelletjes, een BBQ en een kampvuur met veel “sterke verhalen” zorgden ervoor,

, dat voor de jonge zeilers om half elf “het licht uitging…”  onze steeds weer gemotiveerde instructeurs hebben tot in de kleine uurtjes zolang “vergaderd” tot het brandhout voor het kampvuur op was…

De totale weersomslag op zondag zorgde voor een “turbulente terugreis.” Nadat om 10.00 uur het kampterrein weer netjes opgeleverd was kon er eerst nog een tijdje op de plas gezeild worden, maar een stevige wind met uitschieters tot windkracht 5 en soms harde regen met zelfs een donderslag zorgden ervoor, dat de zeilen naar beneden moesten en even aan de beschutte wal geschuild moest worden. Het sluizen verliep verder prima en in de oude werkhaven van de voormalige elektriciteitscentrale kon even gewacht worden, tot de nog steeds harde wind iets ging liggen.

Enkele “diehards” voeren daarna onder zeil terug naar Asselt terwijl de meeste optis uit veiligheidsoverwegingen gesleept werden. Het werd nog even echt spannend omdat hierbij een optimist in de sleep omsloeg en weer geborgen moest worden. Geen eenvoudige opgave trouwens, omdat de mast nog op het bootje stond.

De wachtende ouders op de jeugdsteiger van Ascloa zorgden dan voor een verdiende “Heldenontvangst” voor zowel cursisten als instructeurs.

Kletsnat, moe maar voldaan was de feestelijke prijsuitreiking in de “Stuurhut” een prima afsluiting van een geslaagd Ascloa zeilkamp 2016.

Met dank hiervoor aan de instructeurs en aan de hulpvaardige ouders.

Wiel Verlinden.

Ook Wouter van Kessel heeft een aantal foto’s gemaakt welke u via deze klik kunt bekijken.