Proef

SLAGBOMEN ASSELTSE PLASSEN OPEN

Roermond, Gertie Driessen

De afsluiting van de Asseltse plassen wordt in augustus voor een jaar opgeheven bij wijze van proef. Het dorp is er niet blij mee en vreest afvaldumping.

In 2015 plaatste Staatsbosbeheer eigenaar van dit deel van de plassen, slagbomen op de Linden- en Buggenummerweg. Beiden zijn in de loop der tijd door de ontgrondingen doodlopende wegen geworden die tot de waterplas lopen.Volgens Staatsbosbeheer wordt er bij de waterplas geregeld afval gedumpd. Ook komen er hangjongeren en bivakkeren er regeld mensen.

Vissers

De afsluiting was tegen het zere been van de Hengelsportvereniging  De Swalm, die haar viswater hier heeft.Vissers moeten vanwege de slagbomen met hun uitrusting ettelijke honderden meters lopen. Hoewel beide partijen elkaar in 2017 met procedures te lijf wilden gaan, wist wethouder Rens Evers ze eind vorig jaar toch tot een compromis te bewegen. De slagbomen gaan een jaar open. Daarna vindt een evaluatie plaats over de mate van overlast, waarna een besluit wordt genomen.

Criteria

Eigenlijk had de afsluiting afgelopen voorjaar al opgeheven moeten worden, maar er is lang onderhandeld over de juiste criteria voor de proef. Volgens Tiemen Brouwer van Staatsbosbeheer gaan de slagbomen begin augustus omhoog. ” We halen ze waarschijnlijk niet meteen weg” Tal van organisaties in Asselt en Leeuwen zijn allerminst gelukkig met de proef en hebben de gemeente schriftelijke gevraagd de slagbomen te handhaven en de afsluiting te legaliseren door de twee wegen officieel aan de openbaarheid te onttrekken. Ze wijzen op een collegebesluit van januari 2018, voor de komst van Evers, waarin voor die optie werd gekozen.De gemeente kon dinsdag vanwege vakanties geen reactie geven.