Uit Digitale krant NRC media

‘Spectaculair’ oud ijzer uit de Maas
Archeologie
Twee ton historisch ijzer uit de bedding van de Maas levert een dwarsdoorsnede op van meer dan duizend jaar geschiedenis.

Paul van der Steen

10 juli 2018

IJzeren speerpunten van Franken of Vikingen. De voorwerpen zijn uit de Maasbodem opgevist. Sommige speerpunten zijn ingelegd met wolfstanden.

De speerpunten van pakweg elfhonderd jaar oud zijn de mooiste, vindt Jan Roymans, van de duizenden historische vondsten die ze de afgelopen jaren in het Grensmaasgebied tussen Maastricht en Roosteren hebben gedaan. „In elk geval de meest onverwachte.”
In de natte rivierbedding van de Maas heeft oxidatie geen vat op ze gekregen. Daarom hebben de punten hun oorspronkelijke vorm behouden en zijn zelfs de met koper ingelegde wolfstanden goed zichtbaar. „We weten dat de Vikingen dit soort speren gebruikten, maar óók de Franken”, zegt de archeoloog van RAAP Archeologisch Adviesbureau.
Als het gaat om Vikingen valt in dit gebied al snel de plaatsnaam Ascloha. Uit Frankische annalen is bekend dat Vikingen kort na hun inname van Nijmegen in 881 neerstreken in een iets zuidelijker gelegen koningspalts (verblijfplaats) met de naam Ascloha. Die bouwden ze uit tot een versterkte uitvalsbasis, van waaruit ze handelden en plundertochten ondernamen naar plaatsen als Maastricht, Luik, Tongeren, Keulen, Aken en Trier. De grote vraag is echter: waar lag Ascloha?     Lees meer…..